蒸す!コメからごはんへ -米を処理する-
精米 Rice polishing
竪型精米機 Rice pollishing machines
精米 目的:周縁部のたんぱく質の除去→酒にした時の雑味の低下
方法:竪型精米機(金剛砂ロールの回転)
期間:70%精米=約11時間、60%精米=約22時間、50%=約45時間、40%=約70時間
Rice polishing : To mill away the outer part of the grain, including the husk. Surrounding the starchy center are lipids, proteins and minerals that cause off aromas and flavors.
2.)枯らし Karashi
枯らし 目的:白米温度の低下、水分量の均一化→米が割れるのを防ぐ
方法:放置
期間:20~30日
Karashi :In order to lower the temperature and level the amount of water within the rice, rice is stored in a cool dark place for two or three weeks. This act called karashi.
3.)洗米 Washing
洗米機 washing machine (出典:日の丸醸造株式会社 https://hinomaru-sake.com/)
洗米 手洗い washing by hand (出典:株式会社 喜多屋 https://www.kitaya.co.jp/)
洗米 目的:糠の洗い落とし、2次精米
方法:洗米機(今では8割近くの蔵で導入。流水と気泡でより糠をきれいに落とせる)、手洗い
Washing : After the rice has been polished to the designated degree, the rice is washed to remove the nuka(rice bran) and rice rumbs still clinging to it from the polishing process.
4.) 浸漬 Soaking
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5.) 蒸し Steaming the rice
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6.)放冷 Cooling the steamed rice
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